במאמר זה נסקור תת נושא של צילום אדריכלות ועיצוב פנים: צילום דירה/בית למכירה/השכרה. האם כדאי לשכור צלם מקצועי? ומה הטיפים וההמלצות שלי?
הערה: רוב המאמר רלוונטי לא רק לצילום דירות אלה לנושא רחב יותר שהוא: צילום עיצוב פנים. בין השאר צילום פנים כולל צילום וילות, משרדים, חברות, מפעלים, חנויות וכו'. את כל המאמרים הרלוונטיים ניתן למצוא תחת הקטגוריה צילום אדריכלות ועיצוב פנים.
האם כדאי לשכור צלם מקצועי?
ובכן, לצערי השאלה הזאת לא עולה אצל רב האנשים. בארה"ב ובאירופה התהליך שונה. ברגע שלקוח מוכר דירה/וילה המתווך בעצמו שוכר צלם מקצועי שיעשה את העבודה. יש מתווכים שחוסכים על צלם ולומדים צילום בעצמם. המתווכים, אחרי שלמדו ורכשו ציוד מתאים, מצלמים את הנכס בעצמם. למה הם עושים זאת? התשובה פשוטה: קל יותר למכור דירות עם צילומים טובים. כאשר יש צילומים איכותיים יותר אנשים באים לראות את הדירות. תהליך המכירה לוקח פחות זמן ובסופו של דבר ההשקעה כדאית.
בארץ, ברוב המקרים לא עושים את זה. לפי דעתי, זה אבסורדי למכור נכס במיליוני שקלים ולחסוך כמה מאות שקלים על צלם. בחלק גדול מהמקרים, אתם תבזבזו יותר כסף וזמן על גיחות כדי להראות את הדירה מאשר על צלם. שלא לדבר מספר ההצעות שתקבלו. ככל שתקבלו יותר הצעות כך תוכלו להיות יותר קשיחים במיקוח וזה לבדו יכול לעלות כמה עשרות אלפי שקלים.
אם שכנעתי אותכם לשכור צלם מקצועי אתם מוזמנים ליצור קשר. מכיוון שבשלב זה תמיד עולה שאלה של מחיר, הנה לינק לפוסט רלוונטי: כמה עולה צילום עיצוב פנים.
במידה ובכל זאת החלטתם לחסוך כמה מאות שקלים (לחסוך רק בטווח הקצר, בטווח הארוך זה יעלה לכם יותר) קבלו מספר טיפים לצילום דירות.
צילום דירות – טיפים והמלצות
- תוכנית הדירה (floor plan) – קונים ושוכרים מנסים להבין את מבנה הדירה. לכן כדאי לפתוח דלתות וכאשר אתם מצלמים תכללו בצילום גם מסדרונות/חדרים סמוכים. זה יאפשר לאנשים להבין את מבנה הדירה.
- מתי כדאי לבצע את צילום הדירה? – כדאי לצלם כאשר הדירה עוד לא ריקה וגרים בה אנשים. כאשר הדירה ריקה ורואים רק ארבע קירות התמונות יהיו פחות אטרקטיביות ופחות אינפורמטיביות (כך למשל, חפצים בצילום כגון שולחן, ספא ואחרים עוזרים לנו להעריך את גודל הדירה).
היום יש כבר אלטרנטיבות טכנולוגיות. לפרטים נוספים ראו: האם כדאי לצלם דירה ריקה? איך לצלם ואיך לשפר את התמונות? - סידור הדירה – אם תסתכלו על קטלוג של איקאה תראו את מה שאני מכנה כ-"חדרים מסודרים עם סימני חיים". כלומר, החלל צריך להיות מסודר. ואחרי שסידרתם אותו תכניסו סימנים שמראים שמישהו גר שם. למשל: פרחים, כריות נוי, צעיף שתלוי על כסא, משחק ילדים וכו'. בצורה כזו תקבלו חלל נקי אך גם יראו שגרים בו, דבר המשפיע לחיוב על רגשות הצופים בצילום.
אפשר ללכת גם רחוק יותר ולסדר מחדש את הרהיטים בדירה. אך זה פחות מקובל בצילום דירות (יותר אופייני לצילומי בתי מלון, משרדים …). - ציוד – הציוד הבסיסי ביותר הוא מצלמה עם עדשה רחבה וחצובה. אפשר לצלם עם פלאפון אבל עדיין תצטרכו חצובה ואפליקציות המאפשרות לשלוט על המצלמה (לא רק צילום אוטומטי).
- זמן חשיפה – ברוב הדירות יהיה די חשוך ולכן תצטרכו זמן חשיפה ארוך. לפיכך יהיה צורך בחצובה. אם אין לכם חצובה תוכלו לשים את המצלמה על כסא גבוהה או על ערימת ספרים המונחת על הכיסא. כמוכן כדי לקבל תמונות חדות השתמשו בטיימר עצמי של המצלמה.
- זווית צילום – צילום דירות בפרט וצילום פנימי בכלל בדרך כלל מתבצע בעזרת עדשה רחבה (לכל המצלמות של הפלאפונים יש עדשות רחבות). עדשה רחבה מאפשרת לצלם זווית ראיה גדולה ולהראות חדרים שלמים גם כאשר אין הרבה מקום. אך הבעיה של עדשות רחבות הוא האוות (barrel distortion) שהן מייצרות. לכן, בכדי שהקירות יישארו כמה שיותר קרוב למקבילים תשמרו על המצלמה/עדשה מקבילה לרצפה. כלומר אל תצלמו חדרים כאשר אתם מפנים את המצלמה למטה או למעלה.
למידע נוסף ראו זוויות בצילום אדריכלי ועיצוב פנים (עם דוגמאות). - פיצוי חשיפה – ברוב המקרים חשיפה אוטומטית תיתן תמונה כהה. זאת מאחר שהמצלמות מנסות לחשב מהי כמות האור הממוצעת העוברת דרך עדשה. ובכדי לפצות על החלונות הבהירים היא תקטין את החשיפה. הדרך הפשוטה ביותר לתקן היא בעזרת פיצוי חשיפה (Exposure Compensation). תתחילו להגדיל את פיצוי החשיפה עד שתקבלו חדר בהיר עם קירות לבנים (ולא אפורים).
- חלונות – אם החשיפה של החדר טובה, אז ברוב המקרים תקבלו חלונות לבנים לגמרי. זאת מאחר ובחוץ יש הרבה יותר אור מאשר בחדר. אפשר לעשות כך שיראו גם בפנים וגם בחוץ אך זה נושא יותר מתקדם. למתחילים הייתי מציע להרכיב את הפריים כך שהדגש על החדר והחלון יתפוס חלק קטן מן התמונה. אבל שימו לב, עדיין כדאי להראות בצילומים שיש לכם חלונות. ובמידה ויש לכם נוף יפה מהחלון אז כדאי לצלם אותו לחוד.
למידע נוסף ראו צילום עיצוב פנים של חדר עם נוף. - איזון לבן (White Balance) – קובע את הגוון של התמונה. בדרך כלל אנשים מעדיפים תמונות חמות יותר, כלומר קצת יותר צהובות מאשר כחולות. תבדקו את התוצאה על צג המצלמה ואם אתם רואים שלקירות יש גוון כחול או ירוק אז כדאי להחליף את איזון לבן עד שתקבלו תוצאה המספקת אותכם.
- איפה לעמוד – בחללים קטנים בדרך כלל עומדים בפינות בכדי לתפוס חלק גדול יותר של החדר. לכן הייתי מציע להתחיל מלעבור בין כל ארבע הפינות של החדר ולראות איך החדר נראה ממנו. ומשם להמשיך פנימה לתוך החלל.
השלב הבא הוא צילום עיצוב פנים למתחילים. במאמר זה תוכלו לראות דוגמא (עם צילומים) של כל השלבים בצילום חדר בדירה להשכרה.
אני מקווה שטיפים אלה יעזרו לכם ונושא צילום דירות הפך לברור יותר. אם יש לכם שאלות והערות אתם מוזמנים להשאיר תגובה למטה.